rijschool fury

Rijbewijs D met vakbekwaamheid

PICZZZZ.00 00 24 03.Still009 2

Bestuurders die op professionele basis personen of goederen vervoeren hebben een rijbewijs D met vakbekwaamheid nodig. Toch bestaan er een aantal uitzonderingen op die regel. Klik hier om die uitzonderingen te bekijken.  

Theorie 

De beste manier om je voor te bereiden op het theorie-examen is via een theorie-opleiding. Deze cursus duurt drie dagen (waarvan twee dagen samen met de vrachtwagenbestuurders en één dag enkel voor de bus). Klik voor meer informatie bovenaan op het submenu ‘Theorie’ en bekijk onze kalender voor de precieze data.

Het gecombineerde theorie-examen bestaat uit drie proeven:

  1. 100 meerkeuzevragen, waarvan 50 met betrekking tot het rijbewijs en 50 met betrekking tot de vakbekwaamheid. Elke vraag is 1 punt waard. Om te slagen moet je minstens 80 vragen juist beantwoorden.
  2. 8 case study’s: Per case study wordt er een kort verhaal geschetst, gevolgd door 5 meerkeuzevragen. In totaal worden er dus 40 meerkeuzevragen gesteld. Om te slagen moet je minstens 32 op 40 halen.
  3. Een mondelinge proef, waarbij je 10 vragen krijgt die door de computer worden geselecteerd. Je mag de vragen eerst schriftelijk voorbereiden. Om te slagen moet je minstens 80 punten op 100 behalen.

Ben je geslaagd, dan blijft je theorie-examen 3 jaar geldig.Ben je niet geslaagd, dan kan je op een latere dag opnieuw het examen afleggen. Het aantal herkansingen is onbeperkt.

Praktijk

Praktijk met vakbekwaamheid

De snelste en meest doeltreffende weg naar een rijbewijs D + vakbekwaamheid is via de rijschool. Je volgt minimum 8 uur praktijkles bij Fury en legt met het voertuig van de rijschool de praktijkexamens af.De ervaring leert dat een kandidaat gemiddeld 16 uur praktijklessen nodig heeft om goed voorbereid de praktijkexamens af te leggen. 

Het gecombineerd praktijkexamen (rijbewijs + vakbekwaamheid) bestaat uit drie onderdelen:

  1. Op privéterrein: voorafgaande controles en enkele manoeuvres, zoals in rechte lijn achteruitrijden, langs een trottoir parkeren, achteruit in een garage rjden,… 
  2. Proef basiskwalificatie: In de vorm van een scenario wordt nagegaan of je de nodige kwalificaties beheerst inzake de veiligheid van de passagiers, het voorkomen van lichamelijke risico’s, het beoordelen van noodsituaties,…
  3. Op de openbare weg: controle of je het minimum niveau van rijvaardigheid hebt bereikt en je je voldoende veilig met de autobus in het verkeer verplaatst. (45 minuten)

Praktisch

Kostprijs

Rijbewijs D, met vakbekwaamheid

  • Prijs per lesuur 144 euro (uitgebreide kostprijs zie bij tarieven en tussenkomsten)

Inschrijven

U kan via deze knop inschrijven, en uw facturatiegegevens en vrije tijd doorgeven

Schrijf In